ΑΡΘΡΑ | 29 Μαϊου 2017
Βιο-Οικονομία: χιλιάδες θέσεις απασχόλησης στη Νέα Οικονομία
Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοτταρίδη
Δημοσιεύθηκε στην Βραδυνή
Στην Ελλάδα της κρίσης τα τελευταία εννέα χρόνια οι συζητήσεις μας αφορούν μόνο στα Μνημόνια, τα μέτρα, τη φορολογική λαίλαπα, τις δόσεις, την ποσοτική χαλάρωση, την έξοδο στις Αγορές… Κλεισμένοι στο μικρό καβούκι μας και εγκλωβισμένοι σε παλαιοκομματικά παιχνίδια και τακτικισμούς έχουμε βάλει παρωπίδες και δεν βλέπουμε τίποτα άλλο.
Και όμως, οι εξελίξεις τρέχουν, οι καινοτομίες δημιουργούν έναν καινούριο κόσμο, διαφορετικό απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με απεριόριστες δυνατότητες τόσο σε επίπεδο Οικονομίας όσο και σε επίπεδο κοινωνίας και Περιβάλλοντος.
Η Βιο-Οικονομία αποτελεί τη νέα αναπτυξιακή πρόταση που ήδη αρκετές επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν υιοθετήσει και αρκετά κράτη έχουν θέσει ως αναπτυξιακή τους βάση.
Η Βιο-Οικονομία αφορά στη χρησιμοποίηση βιολογικών παραγωγικών συντελεστών, δηλαδή της ίδιας της Φύσης, για τη δημιουργία όλων των ειδών των προϊόντων που χρησμιοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης πόρων ή ακόμα και προϊόντων εταιριών που σήμερα πετώνται και να αποτελέσουν πρώτη ύλη σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες.
Αρκετοί γνωρίζουν επί παραδείγματι ότι το κατακάθι του καφέ μπορεί να γίνει άριστο λίπασμα, πόσοι όμως γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αθλητικών ενδυμάτων; Ή ακόμα ότι οι τόνοι πρωτεϊνών γάλακτος που δεν προορίζονται για κατανάλωση μπορούν επίσης να μετατραπούν σε ρούχα;
Υπό το πρίσμα αυτό, της Νέας Οικονομίας που αναδύεται παγκοσμίως, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τους 17 στόχους της Ατζέντας για το 2030, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020 θέτει τους βασικούς άξονες για τη δημιουργία επιχειρησιακής ομάδας και οδικού χάρτη, στον οποίο επισημαίνεται η σημασία των ανανεώσιμων πόρων και των βιοτεχνολογιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενθαρρύνοτας τις Περιφέρειες και τους φορείς για ανάπτυξη καινοτομιών στη Βιο-οικονομία.
Ήδη, το 9% της συνολικής απασχόλησης στην Ε.Ε. αφορά στους νέους αυτούς τομείς προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και αλλαγής του οικονομικού προτύπου μέσα από συνέργειες εταιριών και φορέων.
Παρά την αρνητική συγκυρία για τη χώρα μας, είναι ελπιδοφόρο ότι φορείς και άνθρωποι με όραμα ακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις και πρωτοπορούν αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να θέσουν μια νέα αναπτυξιακή τροχιά για την Ελλάδα.
Δύο κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας συμπράττουν στην ανάδειξη του νέου αυτού επιχειρηματικού και αναπτυξαικού προτύπου ευελπιστώντας να ευεαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας.
Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούν υπόδειγμα συνεργειών που είναι τόσο απαραίτητες για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την ατέρμονη κρίση.
Ενώνοντας τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους ανέπτυξαν το πρώτο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Βιο-Οικονομία στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα πρώτα αντίστοιχα προγράμματα στην Ε.Ε.
Σκοπός η παροχή της διατομεακής και διεπιστημονικής γνώσης, προκειμένου να κατανοηθεί και να ενσωματωθεί η Βιο-οικονομία στο νέο επιχειρείν, αλλά και στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ταυτόχρονα, συμπράττουν στη δημιουργία Εργαστηρίου Βιο-Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργειών με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να χαραχθεί η νέα επιχειρηματική και εθνική σταρτηγική.
Στο παραπάνω πλαίσιο, πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της πρωτοβουλίας για τη Βιο-Οικονομία, την Πέμπτη 1 Ιουνίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Κεντρικός ομιλητής ο δρ Christan Patermann, τέως διευθυντής του Προγράμματος για την «Έρευνα στη Βιοτεχνολογία, Γεωργία και Διατροφή» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα Βιο-Οικονομίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται όραμα, χρειάζεται πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και είναι ελπιδοφόρο που δύο Πανεπιστήμια αποτελούν τον κορμό αυτής της προσπάθειας.
Περισσότερα για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιο-Οικονομία: bioeconomics.edu.gr
Περισσότερα για το Εργαστήριο Βιο-Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης: bioeconomylab.gr.